• DSC_1647.JPG
  • DSC_1603.JPG
  • Kubb tornooi (25).JPG
  • Trommelaars en huifkar (9).JPG
  • 17DSC02181.JPG
  • DSC_1469.JPG
  • 14 2018.11.18 - bevrijdingsstoet Sint-Gillis-Waas.jpg
  • DSC_1460(1).jpg
  • DSC01569.JPG
  • DSC02030.JPG
  • IMG_0770.JPG
  • DSC_1468.JPG

Hoogtepunten van onze fanfare 

1930: Op zondag 25 mei 1930 vond in Meerdonk een Groot Festival plaats t.g.v. de honderdjarige onafhankelijkheid van België en de ‘koninklijkverklaring’ van onze fanfaremaatschappij. 22 maatschappijen namen deel aan dit groot festival voor fanfare, harmonie, accordeonisten en zangmaatschappijen. ’s Anderendaags werd dit feest nog verdergezet en  werd ook jubilaris JulienCoenen gevierd voor zijn 52 jaar spelend lidmaatschap.  

1930          

1937: Op 6 juni 1937 organiseerde de fanfare een Groot Internationaal Festival t.g.v. het 75-jarig bestaan. 23 maatschappijen namen hieraan deel.   

1962: Op zondag 29 juli 1962 werden in aanwezigheid van afgevaardigden van Fedekam en burgemeester René Smet heel wat muzikanten gedecoreerd voor 25, 30 en 40 jaar lidmaatschap. Daarna heeft de fanfare met de organisatoren en de helpers van de Janusfeesten een rondgang gedaan in de gemeente om gezamenlijk de feesten te openen. De muzikanten hebben drie opeenvolgende dagen orkest gespeeld.  

1962  

1980: 29 maart 1980 zou in het bestaan van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia van Meerdonk ingeschreven worden als een uitzonderlijke dag. Het was immers nog niet zo veel gebeurd dat een vereniging vijf mensen tegelijk kon vieren voor hun trouw lidmaatschap, en wat voor een lidmaatschap: Florent Bernaert voor 60 jaar spelend lid, Albert Magnus en Honoré Stuer voor 50 jaar, Roger Van den Branden voor 40 jaar en Roger Cleys voor 25 jaar!  De huldiging omvatte 3 delen: vooreerst de ontvangst op het gemeentehuis in Sint-Gillis-Waas, daarna een plechtige dankmis in de kerk te Meerdonk en tot slot het eigenlijke feest in het lokaal bij Cyriel De Bock.     

1980

1985: Op zaterdag 7 september 1985 vierden wij het 125-jarig bestaan. Na een dankmis en een ontvangst op het dienstdoende gemeentehuis in de gemeenteschool waar weerom enkele verdienstelijke leden werden vereremerkt met een ereteken, volgde een concert door KF St.-Cecilia Sinaai. Daarna volgde een muzikale uitstap in de gemeente met samenspel der beide fanfares en bezoek aan enkele herbergen.     

1996

2000: De Meerdonkse fanfare Sint-Cecilia bestond 140 jaar. Dat ging zondag 2 april 2000 niet onopgemerkt voorbij. Nadat de fanfare in Ninove in het C.C. “De Plomblom”  met succes had bevestigd in derde afdeling volgde in Meerdonk nog de “muzikantendag”. In feestzaal Astoria kreeg voorzitter Honoré Verstraeten een aandenken van de gemeente overhandigd uit handen van schepen Karel Verhelst, en werd ook hulde gebracht aan Albert Magnus: 70 van de 140 jaar spelend lid van de fanfare! Ook schepen Egide Vonck was van de partij. Daarna volgde een koud buffet voor muzikanten, bestuursleden en hun partners. Na deze maaltijd werd er een rondgang gehouden in het dorp. De fanfare liep voor de bestuursleden, sympathisanten én de jubilaris, gezeten in een cabrio met zijn echtgenote Alida, uit. We bezochten café Den Biechtstoel en café Den Groenen Boomgaard om dan weer richting café Astoria terug te keren om een broodjesmaaltijd te verorberen.  Het eten en de drank tijdens het eten en de rondgang was voor rekening van de fanfare. Er werd dus menig glaasje baasgemaakt en laat in de avond vonden de muzikanten hun weg toch nog terug naar huis. 

2000: Naar aanleiding van het 140-jarig bestaan van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Meerdonk had men in de Teerlingwijk te Meerdonk een tent opgezet voor een groots muziekfeest. Het muziekfeest werd geopend door onze slagwerkersgroep o.l.v. Emiel Kessels. Hierop speelden enkele gastmaatschappijen een aantal concertwerken. KF “Leopold- en Albertisten” Kieldrecht o.l.v. Filip Paelinck zette om 16.30 u. het festival in, waarna er optredens waren van de Koninklijke Katholieke Harmonie Vredekring uit Zelzate o.l.v. Henk Mulder en de Brassband Bacchus uit Lennik o.l.v. Bart Van Neyghem. Amusementsorkest Epcot Band uit Sint-Niklaas o.l.v. Gust Lyssens besloot het festival. Na het festival kon er nog gedanst worden op de tonen van “Duo Jean en Manu”.   

2007: Voor het eerst ondernam KF St.-Cecilia Meerdonk een meerdaagse concertreis.  We trokken naar Praag, de Gouden Stad. In de Tsjechische hoofdstad namen we er deel aan het "Mezinarodni Festival Dechovych Hudeb", een jaarlijks festival voor Harmoniën en Fanfares. Naast een goed resultaat werd het ook een reis om nooit te vergeten.  En nu weten ze het ook in Praag: “Die mannen van Meerdonk, die kunnen feesten!”  

2010: 150ste verjaardag Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Meerdonk!!

Om dit te vieren stak het jeugdbestuur een ambitieus programma in elkaar. Elke maand zou er wel iets op touwen worden gezet om dit gebeuren in de kijker te zetten.

januari: aperitiefconcert in de Sint-Corneliuskerk met aperitief in het heem van Chiro Saleghem

februari: Bonte Avond in de Saleghemkring

maart: De algemene ledenvergadering van Vlamo vond plaats in de gemeenteschool van Meerdonk en werd dan ook opgeluisterd door de KF St.-Cecilia

april: jubileumconcert met voorstelling mars “Meerdonk 2010” van onze eigen dirigent Jean Vonck

mei: meerdaagse reis naar Wirtzfeld met optredens in het hotel aldaar en te Monschau (Duitsland)

juni: Alle sympathisanten konden deelnemen aan de jaarlijkse fietstocht met BBQ

juli: jaarlijkse dagreis

augustus: feestweekend

vrijdagavond: groot mosselfeest met 300 deelnemers

zaterdag: groot muziekfeest met deelname van KF Leopold- en Albertisten o.l.v. Filip Paelinck, KF Sint-Cecilia Haasdonk o.l.v. Olivier Brichau, Muziekvereniging Breskens-Groede (Nederland) o.l.v. Andy Sorgeloos, Mercator Brassband o.l.v. Ben Haemhouts, Big Band Waesiana o.l.v. Jean Vonck

september: tripelconcert in GC De Route te Sint-Gillis-Waas met KM Sint-Cecilia De Klinge en KH Sint-Cecilia Sint-Gillis-Waas

oktober: deelname orkestwedstrijd Vlamo Oost-Vlaanderen hogere afdelingen in uitmuntendheid: kampioen van Oost-Vlaanderen fanfare uitmuntendheid + huldiging voor 150-jarig bestaan op het gemeentehuis van Sint-Gillis-Waas + concert Koninklijke Muziekkapel van de Marine in de Sint-Corneliuskerk

november: teerfeest met ’s anderendaags muzikantendag

2011: Door het welslagen van ons aperitiefconcert in ons jubileumjaar organiseert onze jeugd van de fanfare vanaf nu elke jaar een nieuwjaarsconert in de Sint-Corneliuskerk van Meerdonk en een nieuwjaarsmaal. Op 2 oktober nam KF Meerdonk voor de eerste keer deel aan de cultuurbeurs in Sint-Gillis-Waas met een stand van onze fanfare en werd bekroond met een 2de prijs. Op 24 oktober overleed onze knaap Roger Verelst. Zijn echtgenote Monique Vernimmen nam sindsdien zijn taak over. Ook in 2011 was er nog een heuse bonte avond in de Saleghemkring. Op 9 december verzorgt onze fanfare een kerstconcert in de Sint-Pauluskerk te Sint-Pauwels met de muziekverenigingen van De Klinge en Sint-Gillis-Waas (totaal 71 muzikanten).

2012: Onze fanfare telde 50 muzikanten. De oudste was 74 jaar en de jongste 11 jaar. De gemiddelde leeftijd bedroeg 30 jaar. Er waren 35 mannen en 15 vrouwen onder de muzikanten. Er werden 5 instrumenten bijgekocht. Op 1 mei gingen we op reis naar Phantasialand, Duitsland. Op 4 maart namen we deel aan het concours in Buggenhout. In het het juryverslag lazen we ondermeer: “een toporkest in eerste afdeling”. Op 20 april werd Jean Vonck gevierd als 25 jaar dirigent van onze fanfare. In september namen we deel aan Sing for the Climate. Sing for the Climate is een grote zangmanifestatie die voor het eerst plaatsvond op 22 en 23 september 2012 in België. Ruim 80.000 mensen in meer dan 180 Belgische steden en gemeenschappen zongen het lied ‘Do it Now’, waarmee politici werden aangespoord om ambitieuzere klimaatmaatregelen te nemen, zowel op lokaal, nationaal als internationaal niveau. Op 15 december namen we muzikaal deel aan de kerstmarkt én waren we aanwezig met 2 verschillende standen (tenten).

2013: Alweer was er dit jaar een bonte avond en een dagreis naar Duinrell, Wassenaar, Nederland. Het verste concert was op 26 mei in Rupelmonde. Tijdens onze fietstocht van 29 juni redden we zelfs een man van de verdrinkingsdood (fietspad treinbedding Kalf).

2014: Op 20 april trokken we op reis naar de Oostkantons en gaven een concert in hotel Drosson te Wirtzfeld. Op 14 augustus namen we deel aan een optocht n.a.v. W.O. I in Sint-Gillis-Waas. We brachten zelfs een nummer samen met de doedelzakclan van Sint-Gillis-Waas. Voor concerten waren we ook te gast in Kruibeke en Rupelmonde. Op 18 november luisterden we de avant-première van de film Brabançonne op in de Siniscoop in St.-Niklaas. Wat een beleving!!

2015: Dit jaar konden we alweer beroep doen op onze sponsors waarvoor onze hartelijke dank. Een gepersonaliseerde sjaal hoorde voortaan bij ons kostuum. Leuke momenten beleefden we op het nieuwjaarsconcert en -maal (102 p.), fietstocht (44 km) en barbecue (74 p.), teerfeest (91 p.), kerstmarkt (alweer met 2 tenten). In 2015 organiseerde onze fanfare opnieuw een Stuifbolfestival met een mosselfeest en een muziekavond met gerenomeerde muziekorkesten in onze tent in de Teerlingstraat.

2016: Op 28 februari gingen we met 50 eigen muzikanten weer op concours. We werden verwezen naar 2de afdeling. Vanaf dan organiseerde de provincie Oost-Vlaanderen geen provinciale muziek tornooien meer. Het gaf de deelnemende Hafabra-bands de gelegenheid om een toelage te ontvangen van de provincie via een beoordeling van een professionele jury. Onze concerten reikten dit jaar tot in Zandvliet. Op 8 juli was er de gemeentelijke 11 juli-viering in Meerdonk. Onze fanfare begeleidde er muzikaal Jackobond en Jelle Cleymans. Ambiance achter de kerk. De mensen van het Stuifbolfestival organiseerden op 28 augustus een heus Stuifbol Kubb Tornooi. 

2017: Op 5 maart behaalden 5 muzikanten van onze fanfare grote onderscheiding op het solistentornooi van VLAMO. Onze fanfare trok alweer op reis: van 14 tot 17 april naar Blankenberge. We maakten er leuke uitstapjes, gaven een concert en zelfs een muzikale wandeling door de Kerkstraat. Onze fanfare telde 44 muzikanten (tussen 9 en 79 jaar) waarvan 29 mannen en 15 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar. In Sint-Gillis-Waas verzorgden we de H. Mis n.a.v. het Te Deum.

2018: Van 24 tot 26 augustus was er een stuifbolfestival met verschillende grote bekende orkesten. Ook een KUBBwedstrijd met 25 ploegen. Onze “streetband” heet vanaf nu ABC M (= AmusementsBand Cecilia Meerdonk). Op 18 november namen we deel aan de bevrijdingsstoet in Sint-Gillis-Waas.

2019: In 2019 begeleidde ABC M de ganzenrijders van Berendrecht op zowel het koningrijden als het keizerrijden. Sinsdien vormen zij De Ganzenblazers van De Oude Gans Berendrecht. In de scoutslokalen van Sint-Gillis-Waas was er een zeer geslaagde play-in voor onze jeugd. Op 25 mei waren we te gast voor een concert in Zandvliet. Op zondag 17 november nam onze fanfare deel aan de finalewedstrijd voor orkesten van Vlamo, eerste afdeling, in het Lemmensinstituut te Leuven. Wij behaalden een tweede plaats met 80,33 %.

2020: Ons nieuwjaarsconcert in de kerk van Meerdonk op 12 januari werd bijgewoond door 146 luisteraars. Op het maal waren 115 mensen. Door het coronavirus COVID-19 konden we dit jaar slechts 6 maanden repeteren en waren er maar 3 uitstappen. We waren al helemaal klaar voor ons concert van 24 april maar op 13 maart sloeg de lockdown toe. We wilden dat jaar ons 160-jarig bestaan vieren maar dit viel allemaal weg. Zelfs geen meerdaagse reis, geen teerfeest (ondanks de 25 jubilarissen).

2021: Onze fanfare bestond uit 46 muzikanten, waarvan er al 34 in Meerdonk zelf wonen. Door coronagekte konden we alweer slechts 6 maanden repeteren en was er ook geen concert en geen teerfeest. De start van de repetities gebeurde in Coronastijl, elke week op een andere plaats in Meerdonk. Ons mosselfeest van 28 augustus veranderde in een take-away. Onze ABC M speelde dit jaar wel zelfs tot in Antwerpen en Dudzele, Brugge.

 

 

HOOFDSPONSORS: