• DSC_1603.JPG
  • IMG_0770.JPG
  • 17DSC02181.JPG
  • Trommelaars en huifkar (9).JPG
  • DSC_1468.JPG
  • DSC_1647.JPG
  • 14 2018.11.18 - bevrijdingsstoet Sint-Gillis-Waas.jpg
  • DSC_1460(1).jpg
  • DSC_1469.JPG
  • DSC02030.JPG
  • Kubb tornooi (25).JPG
  • DSC01569.JPG

Geschiedenis van onze fanfare 

In 1807 werd Meerdonk een onafhankelijke parochie "op zijn eigen" en dus los van Vrasene. De Sint-Cornelius parochie was geboren. In 1846 werd Meerdonk ook burgerlijk een zelfstandige gemeente. Het was ondermeer de eerste burgemeester van Meerdonk, Gillis-Jacobus De Roeck, die mee aan de wieg stond van een Meerdonkse zangvereniging "Vrolijkheid en deugd",  in naam van de Allerheiligste Drievuldigheid en onder de bescherming van de Heilige Cecilia. Op 22 november 1854 werd deze vereniging opgericht door 18 mannen en werd voor de eerste keer Sint-Cecilia gevierd in Meerdonk in café De Klok,  tegenover het gemeentehuis. 

In 1860 stelden o.a. Joseph Geerts en Frans Stoop voor om een harmonie op te richten. Koorleider Eduard Smet verleende zijn medewerking. Het duurde nog tot 10 augustus 1862 vooraleer de harmonie voor het eerst een uitstap maakte. Men ging die dag naar Doel. Vermoedelijk schakelde de harmonie over naar fanfare in 1871.  

Er werden toen klarinetten verkocht en sindsdien werden er bugels aangeschaft.

1893

Op 7 juli 1929 nam de fanfare Sint-Cecilia Meerdonk voor het eerst deel aan de provinciale muziektornooien van Oost-Vlaanderen. De fanfare trad aan in derde divisie en werd gepromoveerd naar tweede divisie.  

In 1930 behaagde het Zijne Majesteit de koning Albert I de fanfare het predicaat "Koninklijk" te verlenen naar aanleiding van de honderdjarige onafhankelijkheid van België. Het bekomen resultaat van het vorige jaar en het bijna 70 jaar opluisteren van burgerlijke en kerkelijke feesten werden op die manier bekroond.

1950

Het opluisteren van kerkelijke en burgerlijke feesten binnen en buiten de gemeente Meerdonk behoort nog steeds tot de voornaamste taken van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Meerdonk. Hierbij wordt "muziek én vermaak" niet vergeten. Muzikale jongeren werden in het verleden opgeleid door eigen muzikale krachten. Nu worden zij gestimuleerd om, naast de opleiding binnen de fanfare, ook gratis muziekschool te volgen in Kieldrecht of Sint-Gillis-Waas.      

1955

In 1966 kocht de fanfare voor elke muzikant een kepie. Wanneer in 1969 onder impuls van Jozef Burm een majorettenkorps werd opgericht in Meerdonk, verkregen ook deze meisjes al vlug een hoofddeksel. Op 27 mei 1973 stapte KF St.-Cecilia voor het eerst uit in een volledig uniform. Al vlug daarna staken ook de majoretten in een nieuw kleedje. 

1977   

In 1983 werd een nieuw uniform voor majoretten en fanfareleden aangeschaft. Na 20 jaar hielden slagwerkers in 1989 op te bestaan. Onder impuls van Karel Kindt werd er in 2000 opnieuw gestart met slagwerkers o.l.v. Emiel Kessels. Deze jonge groep groeide al vlug uit tot een dertigtal leden waarvan sommigen reeds de weg vonden naar het fanfareorkest.  Tijdens het jubileumconcert in 2010 n.a.v. het 150-jarig bestaan stelde KF St.-Cecilia haar nieuw en tevens huidig kostuum voor aan het grote publiek.   

1986  

Sinds 1930 nam de fanfare eerder onregelmatig deel aan provinciale tornooien en concours. Enkele keren kon de fanfare zich in eerste afdeling spelen. In de jaren 1931 en 1954 met dirigent Frans Hageman en in 1973 o.l.v. Etienne Rottier. Sinds 1993 trad de Meerdonkse muziekmaatschappij terug aan in derde afdeling en kon zich daar 10 jaar lang handhaven onder leiding van haar dirigent Jean Vonck. In 2004 speelde de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Meerdonk in tweede afdeling. In 2006 werd KF St.-Cecilia Meerdonk provinciaal kampioen tweede afdeling fanfare op de provinciale orkestwedstrijd van Vlamo Oost-Vlaanderen. In de hierop volgende nationale finalewedstrijd werd ze vice-kampioen tweede afdeling fanfare.    

2006

Begin 2007 organiseerde onze fanfare voor het eerst een meerdaagse reis. We trokken voor 4 dagen naar Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Een reis om nooit te vergeten. We namen er ook deel aan een internationale hafa-wedstrijd georganiseerd door Orfea i.s.m. CISM. We traden er aan in de Mittelstufe (bij ons derde t.e.m. eerste afdeling) en behaalden het hoogste zilver (85 %).

Gemotiveerd door dit resultaat en door de wel fel verstevigde vriendschapsbanden bood de Meerdonkse muziekmaatschappij zich in 2007 aan op de provinciale orkestwedstrijd in eerste afdeling. We slaagden in ons opzet en werden weerom Oost-Vlaams kampioen én algemeen laureaat eerste afdeling fanfare nationale orkestwedstrijd VLAMO. Gesteund door dit resultaat boden wij ons in 2008 voor de provincie Oost-Vlaanderen met succes aan in eerste afdeling. We konden ons voor vier jaar bevestigen in eerste afdeling. Om ons 150 jaar te vieren boden wij ons in 2010 aan in uitmuntendheid op de provinciale orkestwedstrijd voor hogere afdelingen. Opnieuw kroonde men Cecilia tot provinciaal kampioen fanfare uitmuntendheid. De fanfare deed nooit beter!

Waar de fanfare komt is het … feest!     

Jaarlijks spelen wij op heel wat kermissen in en buiten onze gemeente. T.g.v. van jubilea en andere feestjes wordt er al vlug gedacht om ’t muziek van Meerdonk te vragen. Zelf vieren wij ook graag feest. De meeste uitstappen, concerten, concours, … lopen wel eens uit op een heus feest én natuurlijk mogen we het jaarlijks teerfeest niet vergeten. Rond 22 november, de feestdag van de heilige Cecilia, wordt er een hele dag feest gevierd! Maar ook wanneer er binnen ons korps iets te vieren valt, laten wij die kans heus niet voorbijgaan.     

 

 

HOOFDSPONSORS: