Slagwerkers oefenen op straat

Onze slagwerkers zetten hun lessen om in de praktijk...

3 mei 2014

3 mei was een druk dagje voor onze fanfare.  Om half 3 werden wij verwacht op de receptie voor het 50-jarig jubileum van bestuurslid Veronie en haar echtgenoot Jos.  Van harte proficiat.

In het kader van de week van de amateurkunsten werd er deze dag een artistieke hulde gebracht aan de gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en lieten we mensen even stilstaan bij oorlog en bij kunst.  Daarom werd er om 16u aan de Kronenhoek, om 16u15 aan het rond punt op het einde van de Margrietstraat en om 16u30 tenslotte aan het monument in het dorp de Last Post geblazen.  En dit in meer dan 50 Vlaamse gemeenten.  Eén gigantisch eerbetoon, op één en hetzelfde moment.

Foto's van beide activiteiten kan je vinden op onze fotopagina.

Foto's reis Wirtzfeld en Concert

De foto's van onze meerdaagse reis naar Wirtzfeld en van ons concert van 25 april ll zijn terug te vinden op onze fotopagina.

Fanfare Meerdonk raapt paaseieren in Wirtzfeld

Het paasweekend van 2014 stond bij de fanfare van Meerdonk al een tijdje ingekleurd als “op-stap-weekend”.  De organisatie was in handen van het jeugdbestuur en die mannen hadden er iets moois van gemaakt: een concert, een muzikale wandeling naar een Meerdonkenaar in de buurt, een brouwerijbezoek, een bezoek aan een hespenrokerij, een huifkartocht, natuurwandelingen, gezellige diners, babbelmomenten en natuurlijk ook tijd voor een pintje.

Vrijdagavond 18 april vertrok de fanfare stipt met een volle bus richting Hotel Drosson in Wirtzfeld.  Stipt was wel de rode draad door dit weekend, want alle activiteiten (uitgezonderd eentje) verliepen volgens plan.  Knap gedaan van die mannen.  Na een vlotte rit kon het avondmaal aangevat worden waarna in de bar werd genoten van een eerste frisse pint, wat bij sommigen iets langer duurde dan bij anderen.  Ondertussen slaagde Monneke, de handpop, er in om de boel nog meer op te vrolijken zodat onze kaakspieren pijn deden van het lachen als we naar onze hotelkamers gingen.

Op zaterdag was er het bezoek aan de hespenrokerij.  Zeker de moeite waard om de artisanale manier van hamroken te kunnen bekijken.  Na het doorspoelen van de zoute hespensmaak en bekomen van het stevige middagmaal werden we verwacht bij Rudi en Maria.  Zo’n muzikale wandeling bergop…amaai…dat pakt op de adem.  Na enige tijd vertrok een groep voor een 10km lange wandeling rondom het meer van Bütgenbach terwijl de airkesspelers verder de muziek lieten zegevieren.  Na het avondmaal was er door Sjoerd en Jef van het jeugdbestuur een quiz op het programma gezet waarbij vooral de actuele kennis getest werd.

Zondag hadden de paasklokken de nodige paaseieren verstopt voor onze jongste deelnemertjes in de mooie speeltuin van het hotel.  Daarna reden we eerst naar de brouwerij van Bellevaux waar zowaar een Nederlander een knap staaltje van bierbrouwen liet zien.  Daarna werd er vertrokken naar het hoogste punt van ons land: de Botrange, 694 meter hoog.  Een middagmaal stond daar op de ondertussen reeds hechte groep te wachten.  Daarna was er de keuze tussen een natuurwandeling met gids of een tocht met een huifkar.  De gidsen kenden er wat van: van natuur tot geschiedenis… er werd aandachtig geluisterd en genoten.  Na het avondmaal in het hotel waren er al veel andere hotelgasten nieuwsgierig naar het kunnen van de Meerdonkse fanfare achter de pupiter.  Het mag gezegd: de fanfare deed haar stinkende best en kreeg zowaar tijdens het bisnummer reeds een staande ovatie.  De toeschouwers konden er niet genoeg van krijgen.  Daarom werden de instrumenten nog niet weggestoken en volgden er nog de reeds gekende airkes.  Wat was dit een gezellige avond.  In de bar werd nog verder verbroederd waarbij het Duits heel wat verbeterde naarmate het later werd.

Maandag, na een stevig ontbijt, vertrok de bus wederom op tijd richting Bokrijk waar we tussen de paaseieren konden kennismaken met gebouwen en gewoontes van uit vorige eeuwen.  Op het geplande uur arriveerden de muzikale talenten en hun fans in Meerdonk waarna ze bij “De Glattes”, voorlopige thuis van organisator Tom & Sofie, nog even gingen napraten.

Iedereen was en is het er over eens: een genietbare uitstap waarbij alle wensen konden ingevuld worden.  Of er opnieuw 4 jaar gewacht kan worden voor een volgende meerdaagse uitstap is nog maar de vraag.

Jaarlijks Concert 25 april 2014

Fanfare Meerdonk figureert in "Brabançonne"

Maandag 7 april, 5u in de ochtend.  Een twintigtal wekkers liepen af in Meerdonk.  23 leden van onze fanfare maakten zich klaar om in vol ornaat (lees: volledig kostuum, instrument en koffer) richting Brussel te vertrekken.  Daar werden zij om 7u30 verwacht om een ganse dag als figurant te fungeren in “Brabançonne”, de nieuwe langspeelfilm van Vincent Bal die eind dit jaar in de cinemazalen te zien zal zijn.  Doordat de A12 afgesloten was en alle verkeer richting Brussel over de E19 moest, kwamen we iets later aan dan verwacht.  Om 7u50 werden ze bij de productie toch een beetje zenuwachtig en pleegden zij een eerste telefoontje om eens te horen of we wel zeker op komst waren.  Gelukkig bleef het bij dat ene telefoontje omdat we net geparkeerd hadden.  Na een korte wandeling kwamen we aan in Heizelpaleis 10.  We werden hartelijk ontvangen door Goele, een medewerker van Eyeworks.  Een ontbijtbuffet stond reeds op ons te wachten.  Het leek alsof in Meerdonk het brood en koffiekoeken op waren, elke muzikant liet zich al een eerste keer eens goed gaan.

Rond half negen volgde een korte briefing wat van ons en de 7 andere aanwezige muziekmaatschappijen verwacht werd.  Wij kregen de rol toebedeeld van een Nederlandse muziekmaatschappij die toekwam op een Europese wedstrijd voor blaasorkesten in Brussel.  Ook onze hostess Magalie had er zin in. 

1 scene opnemen nam de ganse voormiddag in beslag.  De vaktermen actie, cut, position switch, … vlogen ons meermaals om de oren.  Onze beginpositie vonden we op den duur blindelings terug.  Als lunch was er een broodjesbuffet voorzien, je kan niet zeggen dat we niet goed verzorgd werden.  Na het eten werd het de Meerdonkse muzikanten toch net iets te veel.  Zij hadden reeds een hele morgen in kostuum met hun instrument rond gelopen maar ze hadden er nog niet op mogen blazen.  Dat kon niet zijn.  Nadat enkelen gezwind hun koffer openden en hun instrument bovenhaalden weerklonken snel de eerste airkes.  Deze werden wel gesmaakt door de muzikanten van de andere verenigingen en al snel werd er 1 groot muziek gevormd.  Ook de cast en crew leken onder de indruk en hun gsm’s werden bovengehaald om de Meerdonkse airkes te filmen.  Het duurde enige tijd voor men ons terug op de set kreeg, maar er moest ook nog gewerkt worden.  In de namiddag werden nog een aantal scenes opgenomen en zo weerklonk de laatste cut van de dag omstreeks 18u.  Tussendoor werd er door alle muzikanten wel nog stevig de adem ingehouden en verschrikt gereageerd toen er alleen met de acteurs gedraaid werd en zij met hun instrumenten begonnen gooien.  Gelukkig werd ons op het hart gedrukt dat het oude, niet meer werkende instrumenten waren.

Voor alle aanwezige muzikanten was dit een heel leuke en leerrijke ervaring over hoe het er aan toe gaat op een filmset, over hoe totale chaos mooie beelden kan opleveren op het grote doek.  Iedereen was verrast dat er zoveel komt kijken bij het draaien van een paar seconden film.  Het was een lange, vermoeiende dag, maar eentje om niet snel te vergeten.  Goele, als je nog eens figuranten nodig hebt, al dan niet als muzikant, je hebt onze contactgegevens hé.  Bedankt voor deze mooie ervaring.

Gouden Sponsors

Zoeken